Η Α.Ε.Κ. Καβάλας είναι ένα από τα πιο ιστορικά ερασιτεχνικά σωματεία της Ελλάδας καθώς ιδρύθηκε το 1928 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που είχαν τα πιστεύω και τις αξίες των χαμένων πατρίδων μας. Στόχος τους ήταν να διαφυλάξουν αυτές τις αξίες μέσα από τον αθλητισμό και κατά βάση το ποδόσφαιρο. Στη μακρόχρονη αυτή διαδρομή αναδείχθηκαν πολλά αστέρια του ποδοσφαίρου όπως οι Δεμίρης ,Κανάκης που αργότερα αγωνίστηκαν και με τα χρώματα της Α.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ.

Το 1965 η ομάδα συνενώθηκε με τον Ηρακλή και τους Φίλιππους και δημιουργήθηκε ο Α.Ο.Κ. και κατόπιν τούτου χωρίς να πάψει ποτέ να υπάρχει μετονομάστηκε σε Α.Ε. Καβάλας που ονομάζεται ως και σήμερα. Η σημερινή Α.Ε. Καβάλας είναι ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο με τμήματα ακαδημιών που απαριθμούν περίπου 140 παιδιά. Η μεγάλη ομάδα αγωνίζεται στην 1η ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Καβάλας. Τα τμήματα των ακαδημιών Κ13 και Κ15 στέφθηκαν πρωταθλητές στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καβάλας τις 2 τελευταίες αγωνιστικές περιόδους 2013-2014.

Η έδρα της ομάδας είναι το Βερούλιο δημοτικό στάδιο στη δυτική πλευρά της πόλης όπου στεγάζονται τα γραφεία, τα αποδυτήρια και όλες οι εγκαταστάσεις της ομάδας. Στο εν λόγω στάδιο γίνονται τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας και οι προπονήσεις όλων των τμημάτων υποδομής. Στα τμήματα υποδομής εργάζονται επτά προπονητές με πτυχία γυμναστικής ακαδημίας, διπλώματα προπονητικής και πτυχία UEFA. Η διοίκηση της ομάδας απαρτίζεται τα δύο τελευταία χρόνια από νέους ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό.