ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

Η Ακαδημία δεν είναι μια απλή συνάθροιση ατόμων, αλλά αποτελεί μια οντότητα που λειτουργεί αποτελεσματικά κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και ακολουθώντας ορισμένες αρχές.

Αυτό, που ξεχωρίζει την Ακαδημία είναι ότι όλα τα μέλη της μοιράζονται ορισμένους κανόνες, που οδηγούν σε συγκεκριμένο σκοπό, υπάρχουν κοινοί στόχοι, ενιαίος τρόπος αλληλεπίδρασης των παιδιών, ενιαία μορφή επικοινωνίας, αλληλεξάρτηση στις προσωπικές σχέσεις και στις αθλητικές δραστηριότητες.

Φιλοσοφία και σκοπός της Ακαδημίας είναι, η μέσω της σκληρής και μεθοδικής άθλησης, διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων, η ευγενής άμιλλα, η αγάπη για το ποδόσφαιρο και ο πολιτισμός της άθλησης.

Θεωρούμε ότι το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής και έτσι προσπαθούμε να θέσουμε τις βάσεις στα παιδιά της Ακαδημίας για σωστό Αθλητισμό, για τη σωστή σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική τους καλλιέργεια, με την καθοδήγηση ενός επιτελείου επιλεγμένων προπονητών.

Αγαπητοί μας, γονείς και παιδιά,

Πιστεύουμε ότι πρέπει η συνεργασία μας να γίνει περισσότερο εποικοδομητική πάντα με στόχο την καλύτερη και αρτιότερη προετοιμασία, τη διασκέδαση, την καλή υγεία και την καλλιέργεια των αρχών του Ευ Αγωνίζεσθε. Τα παιδιά μας, μόνο κέρδος έχουν από τη συμμετοχή τους στην Ακαδημία, ανεξάρτητα αν σε κάθε δραστηριότητα θα έχουν μικρή ή μεγάλη συμμετοχή.

Η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της Ακαδημίας, βοηθάει, ώστε τα παιδιά να αναπτύσσουν την Ομαδικότητα, να κοινωνικοποιούνται, να αποκτούν καινούργιους φίλους, να σέβονται, να πειθαρχούν και να μαθαίνουν ότι η επιτυχία και η νίκη χρειάζονται Υπομονή, Προσπάθεια και Άριστη Συνεργασία με τους συναθλητές και τους προπονητές.

Ο αθλητισμός αποτελεί μέσο Ψυχαγωγίας αλλά είναι και ένας μηχανισμός που θωρακίζει την Υγεία και δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθεί σωστά η προσωπικότητα του παιδιού. Δεν είναι προνόμιο των λίγων που επιδιώκουν υψηλές αθλητικές επιδόσεις και διακρίσεις, αλλά αποτελεί Δικαίωμα Όλων. Γνώμονας μας, είναι η επιθυμία του παιδιού να παίξει ποδόσφαιρο και να διασκεδάσει σ’ ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΜΑΣ

Στόχος της Ακαδημίας είναι να εφοδιάσει τα παιδιά με τα Σωματικά, Ψυχικά και Πνευματικά χαρακτηριστικά που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν την Προσωπικότητα και την Αυτοπεποίθηση τους. Η ενθάρρυνση των παιδιών να αναζητούν μόνα τους Λύσεις, να αναπτύσσουν Πρωτοβουλία και να χρησιμοποιούν την Φαντασία τους διασκεδάζοντας, συμβάλλουν στην διαμόρφωση Χαρακτήρα, εμφυσούν την «δια βίου άθληση» με όλες τις Ευεργετικές Συνέπειες που αυτή εξασφαλίζει. Η Αθλητική Παιδεία μαζί με κατάλληλη Μόρφωση, παραδίδουν Ώριμους και πραγματικά Ολοκληρωμένους Ανθρώπους.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις βαθμίδες εκπαίδευσης και το σχολείο, ένα παιδί μαθαίνει ξεκινώντας από το απλό προχωρώντας προς το σύνθετο. Καθώς, κάθε παιδί είναι μονάδα-άτομο, στη διαδρομή μαθαίνει να συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά ως μέλος Ομάδας. Ενώ αρχικά είναι απόλυτα εξαρτημένο από τους Γονείς, μέσα στην Ακαδημία μαθαίνει να αναπτύσσει Πρωτοβουλία, να αναλαμβάνει Ευθύνες και να διαχειρίζεται Δικαιώματα, να κτίζει Αυτοπεποίθηση μέσα από επιτεύγματα, να διαχειρίζεται την νίκη και την ήττα όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ζωή, κοιτώντας συνέχεια μπροστά.

Εσείς ως Γονείς μπορείτε και θέλουμε να έχετε ενεργό ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

Ο ρόλος του Γονέα είναι εξ’ ίσου σημαντικός όσο και του Προπονητή . Ο ρόλος του, κατά τη δική μας αντίληψη, δεν περιορίζεται στην απλή μεταφορά του παιδιού από το σπίτι στον χώρο προπόνησης. Η ψυχολογική στήριξη, η επίδειξη σωστού προτύπου και η εν γένει υγιής φίλαθλη συμπεριφορά αποτελούν τη βάση για την επιτυχία ή την αποτυχία της προσπάθειας του παιδιού.

Ως εκ τούτου, τα παρακάτω σημεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

1. Να υπάρχει Σεβασμός και Ειλικρινής Συνεργασία με τους προπονητές της Ακαδημίας.

2. Να υπάρχει Εμπιστοσύνη και Καλή Διάθεση. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να Σέβονται και να Συνεργάζονται.

3. Να προσκομίζεται το Πιστοποιητικό Υγείας.

4. Να υπάρχει Χρονική συνέπεια κατά την άφιξη στην προπόνηση ή αγώνα. Ακόμη και το “ακαδημαϊκό 5λεπτο” καθυστέρησης στην προσέλευση του παιδιού στην προπόνηση θα έχει ως επίπτωση ένα ελλιπές ή μοναχικό ζέσταμα για το παιδί και σίγουρα όχι το σωστό που θα έπρεπε να κάνει.

5. Να υποστηρίζετε όλα τα παιδιά. Η κριτική, ιδίως σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες, δεν βελτιώνει την απόδοση των αθλητών.

6. Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει ότι συμβάλλει στην απόδοση της Ομάδας.

7. Εστιάστε στην τελειοποίηση των δεξιοτήτων και την απόλαυση του παιχνιδιού και όχι μόνο στην νίκη.

8. Αποφύγετε υλικές ανταμοιβές προς το παιδί. Η ανταμοιβή του είναι η διασκέδαση του παιχνιδιού!

9. Να παρακολουθείτε συστηματικά τους αγώνες και να Επευφημείτε την Ομάδα.

10. Αποφύγετε την αρνητική κριτική των αντιπάλων. Να είστε θετικοί προς όλους τους παίκτες. Εσείς, ως το σημαντικότερο πρότυπο στη ζωή του παιδιού σας, θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε επίδραση ως αρνητικό πρότυπο στη Ζωή του, καθώς είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα μιμηθεί πολλά από αυτά που βλέπει σε σας.

11. Στους αγώνες, Σεβαστείτε τους Διαιτητές. Ενδεχομένως να κάνουν λάθη, αλλά κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

12. Αποφύγετε το “κοουτσάρισμα” του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Είναι αναγκαίο για την αρμονική συνεργασία μας, να κατανοήσετε την διαφορά μεταξύ των ρόλων του Προπονητή και του Γονέα.

13. Ο Προπονητής είναι Φίλος και Παιδαγωγός του παιδιού. Η προπόνηση είναι η δουλειά του και σίγουρα είναι ο ειδικότερος για να χειριστεί θέματα της αρμοδιότητας του. Κάθε απορία, σχόλιο ή παρατήρησή σας είναι ευπρόσδεκτη, όχι όμως κατά την διάρκεια της προπόνησης. Χωρίς τη δική σας βοήθεια, οι ρυθμοί προόδου θα είναι σαφώς χαμηλότεροι και κυρίως, η ικανοποίηση του παιδιού θα είναι περιορισμένη.

Όσο η συμπεριφορά Προπονητών, Γονέων και Παιδιών διέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας της ακαδημίας, τόσο καλύτερες και αποτελεσματικότερες θα είναι οι συνθήκες εκμάθησης.